PLAST – lad os nu få en ordentlig plan

PLAST – lad os nu få en ordentlig plan

Når man har rejst en del i Asien, som jeg har, så får man et noget anstrengt forhold til PLAST! Løsningen på dette massive globale problem er akut og Danmark skal i mine øjne gå forrest, sammen med resten af EU.

Plastik er et fantastisk materiale til visse ting – men forbruget har taget overhånd, og vi er ved at drukne i plastikaffald. Og lige meget hvor meget af det, du kører på genbrugspladsen, så kommer du ikke til bunds i det, før plastindustrien bliver en medspiller.

Nu har EU i år omsider fået en plastikstrategi. Der er ikke tale om et lovforslag – men alligevel et STORT første skridt på vej imod bindende regulativer.

Jeg går og glæder mig til, at Folketinget med udgangspunkt i EU’s strategi nu får iværksat vores helt egen danske handlingsplan mod plastikforurening. Det er nemlig de lektier, de har fået med fra Bruxelles.
Jeg venter endnu. Er en tålmodig sjæl!

Men mens vi venter, lad os så kigge på, hvad der venter os:

Det er opløftende, at en cirkulær økonomi danner rammen for EUs plastikstrategi, og det er tydeligt, at EU viser vilje til at takle plastikforureningen. Nu er det vigtigt, at både EU og nationalstaterne følger op med ambitiøs lovgivning, der bl.a. drastisk reducerer forbruget af både engangsplastik og emballage. Og her er det meget positivt, at EU har sat sig et mål om, at al plastikemballage skal være designet til genbrug eller genanvendelse i 2030. Vi går mod en decideret cirkulær brug af kvalitetsplastik!

3 skridt til mindre plastikspild:

Reducer

Vi skal reducere vores plastik fodaftryk ved drastisk at skære ned på produktionen og forbruget af engangsplastik samt overemballering. Engangsplastik er allerede på vej til at udfases.

Re-design

Vi skal have bedre og ansvarligt plastik design: holdbar, genbrugelig, genanvendelig, kemikaliefri. Og så skal vi indarbejde genanvendt plastik i nye produkter/emballager. EU lægger op til, at alle plastproducenter ensretter deres plastmaterialer, så vi får 5-6 forskellige typer af plast – og i renere form uden fyldstoffer. Nå ja, og så uden at baseres på olie. Alt dette vil gøre det langt nemmere at nå i mål med en cirkulær økonomi for plast.

Bedre håndtering / mere samarbejde

Vi skal sikre ansvarlig håndtering af plastik ved at involvere hele værdikæden fra råvareproducent, emballageproducent, produktproducent og forhandlere til alle landets kommuner – for at opnå maksimal sortering og genanvendelse samtidig med, at vi undgår spild og lækage til naturen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>